Informasjonskapsler

Hva er informasjonskapsler?

En informasjonskapsel er en liten tekstfil som et nettsted lagrer på datamaskinen eller mobil enheten din når du besøker nettstedet.

Førsteparts informasjonskapsler er satt av nettstedet du besøker og kan kun leses av det nettstedet. Nettsteder kan også bruke eksterne tjenester som også setter sine egne informasjonskapsler, kjent som tredjeparts informasjonskapsler. Vedvarende informasjonskapsler lagres på datamaskinen og slettes ikke automatisk når du lukker nettleseren, i motsetning til en øktkapsel, som slettes når du avslutter nettleseren. Hver gang du besøker Kommisjonens nettsteder, vil du bli bedt om å godta eller avslå informasjonskapsler.

Formålet er å la nettstedet huske dine preferanser (som brukernavn, språk osv.) i en viss periode.

På den måten trenger du ikke å legge inn dem på nytt når du blar rundt på nettstedet under samme besøk. Informasjonskapsler kan også brukes til å etablere anonymisert statistikk om opplevelsen av å bruke våre nettsteder.

Hvordan bruker vi informasjonskapsler?

Europeiske kommisjonens nettsteder bruker hovedsakelig “førsteparts informasjonskapsler”. Disse er satt og kontrollert av Kommisjonen, ikke av noen eksterne organisasjoner.

Imidlertid må du akseptere informasjonskapsler fra eksterne organisasjoner for å se enkelte sider.

De tre typene førsteparts informasjonskapsler vi bruker er for å:

  • lagre besøkendes preferanser
  • gjøre nettstedet vårt operativt
  • samle inn analytiske data (om brukeratferd)

Besøkendes preferanser

Disse er satt av oss og kan kun leses av oss. De husker:

  • hvis du har godtatt (eller avslått) nettstedets informasjonskapselpolicy
  • om du allerede har svart på vår popup-undersøkelse (om hvor nyttig nettstedets innhold var) – slik at du ikke blir spurt igjen

Operasjonelle informasjonskapsler

Det finnes noen informasjonskapsler som vi må inkludere for at enkelte nettsider skal fungere. Derfor krever de ikke ditt samtykke. Spesielt:

  • autentiseringskapsler
  • tekniske kapsler som kreves av visse IT-systemer

Analytiske informasjonskapsler

Vi bruker disse kun til intern forskning for å forbedre tjenesten vi tilbyr alle våre brukere. Informasjonskapslene vurderer hvordan du interagerer med nettstedet vårt – som en anonym bruker (dataene som samles inn identifiserer deg ikke personlig).

Denne dataen deles ikke med noen tredjeparter eller brukes til noe annet formål. De anonymiserte statistikkene kan deles med leverandører som jobber på kommunikasjonsprosjekter under kontrakt med Kommisjonen.

Du kan imidlertid nekte disse typene informasjonskapsler.

Tredjeparts informasjonskapsler

Noen av våre sider viser innhold fra eksterne leverandører, f.eks. YouTube, Facebook og Twitter.

For å se dette innholdet må du først akseptere deres spesifikke vilkår og betingelser, inkludert deres informasjonskapselpolicyer som vi ikke har kontroll over.

Men hvis du ikke ser dette innholdet, blir ingen tredjeparts informasjonskapsler installert på enheten din. Disse tredjepartstjenestene er utenfor Kommisjonens kontroll. Leverandørene kan når som helst endre sine vilkår for bruk, formål og bruk av informasjonskapsler osv.

Hvordan kan du administrere informasjonskapsler?

Fjerne informasjonskapsler fra enheten din

Du kan slette alle informasjonskapsler som allerede er på enheten din ved å tømme nettleserens historikk. Dette vil fjerne alle informasjonskapsler fra alle nettsteder du har besøkt.

Vær oppmerksom på at du også kan miste noe lagret informasjon (f.eks. lagrede påloggingsdetaljer, sidepreferanser).

Administrere nettstedsspesifikke informasjonskapsler

For mer detaljert kontroll over nettstedsspesifikke informasjonskapsler, sjekk personvern- og informasjonskapselinnstillingene i din foretrukne nettleser.

Blokkere informasjonskapsler

Du kan sette de fleste moderne nettlesere til å forhindre at noen informasjonskapsler blir plassert på enheten din, men du må kanskje justere noen preferanser manuelt hver gang du besøker et nettsted/side. Og noen tjenester og funksjonaliteter kan ikke fungere riktig (f.eks. profilinnlogging).